Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Πάσχα στο Αγιο Όρος

Πάσχα στο Άγιο Όρος. Σε συνθήκες κατάνυξης, μακριά από κοσμικότητες, σούβλες και πυροτεχνήματα, εορτάζεται το Πάσχα στο Άγιον Ορος. Ολονύκτιες ακολουθίες, βυζαντινοί ύμνοι, επιβλητικές λιτανείες, μελωδικές κωδωνοκρουσίες, δημιουργούν στα μοναστήρια ατμόσφαιρα ανεπανάληπτης πνευματικότητας συνεγείροντας τις ψυχές των πιστών. Γι’ αυτό όσοι βρέθηκαν Πάσχα στον Αθω -και πληθαίνουν διαρκώς όσοι καταφεύγουν εκεί για την κορυφαία γιορτή της Ορθοδοξίας- δηλώνουν ότι πρόκειται περί αξέχαστης εμπειρίας. Η ακολουθία της Ανάστασης είναι ολονύκτια, ξεκινάει γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, μπροστά στο καθολικό των μοναστηριών όπου την ίδια ώρα ηχούν χαρμόσυνα οι καμπάνες.
Και τι καμπάνες! Περισσότερες από χίλιες, φτιαγμένες από τα καλύτερα υλικά, με τη μεγαλύτερη εξ αυτών, στην Ιερά Μονή Παντελεήμονος, να ζυγίζει δώδεκα τόνους και ο ήχος της να ακούγεται έως τις βόρειες Σποράδες. Μοναχοί με μουσική παιδεία και ειδικά εκπαιδευμένοι -οι λεγόμενοι καμπανάρηδες- αυτοσχεδιάζουν χτυπώντας με απίστευτη μαεστρία τις συστοιχίες με τις καμπάνες στο μοναστήρι, λες και παίζουν βυζαντινή μουσική σε αρμόνιο. Με τη χαραυγή η θεία λειτουργία ολοκληρώνεται, οπότε μοναχοί και προσκυνητές παρακάθονται στην τράπεζα για το πασχαλινό τραπέζι που αποτελείται από ψαρόσουπα και ψάρι, μια και στο Αγιον Ορος δεν τρώνε κρέας. Προς το μεσημέρι της Κυριακής τελείται ο εσπερινός της αγάπης με τα τάλαντα (ξύλινα σήμαντρα) και τις καμπάνες των μοναστηριών να ηχούν σε όλη τους την ένταση και στους ναούς να αναγιγνώσκεται το ευαγγέλιο σε πολλές γλώσσες.
Οι εκδηλώσεις του Πάσχα κορυφώνονται τη Δευτέρα, με την περιφορά της θαυματουργής εικόνας του Άξιον Εστί στις Καρυές. Μια λιτανεία-αποθέωση της βυζαντινής μεγαλοπρέπειας, αφιερωμένη στον αγιασμό της φύσης: μετά τη θεία λειτουργία στον ιερό ναό του πρωτάτου σχηματίζεται πομπή, στην κορυφή της οποίας τίθενται μεγάλοι σταυροί και η σημαία, ακολουθούν τα εξαπτέρυγα και τα τάλαντα, ενώ έπονται η ηγεσία της αγιορείτικης πολιτείας, επίσημοι κοσμικοί, μοναχοί και εκατοντάδες προσκυνητές. Έξι ολόκληρες ώρες διαρκεί η περιφορά, διάστημα κατά το οποίο οι χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες και οι βυζαντινές μελωδίες πλημμυρίζουν τον ανοιξιάτικο ουρανό.
Οι μονές που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι οι παρακάτω:
1. Ιερά Μονή Ιβήρων (976)
2. Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου ή Χελανδαρίου (1197, Σερβική)
3. Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας (963)
4. Ιερά Μονή Βατοπεδίου (972)
5. Ιερά Μονή Διονυσίου (1375)
6. Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου (12ος αιώνας)
7. Ιερά Μονή Παντοκράτορος (1363)
8. Ιερά Μονή Ξηροποτάμου (11ος αιώνας)
9. Ιερά Μονή Ζωγράφου (1270, Βουλγαρική)
10. Ιερά Μονή Δοχειαρίου (11ος αιώνας)
11. Ιερά Μονή Καρακάλλου (1070)
12. Ιερά Μονή Φιλοθέου (992)
13. Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας (ή Σιμωνόπετρα) (1363)
14. Ιερά Μονή Αγίου Παύλου (11ος αιώνας)
15. Ιερά Μονή Σταυρονικήτα (1542)
16. Ιερά Μονή Ξενοφώντος (1070)
17. Ιερά Μονή Γρηγορίου (14ος αιώνας)
18. Ιερά Μονή Εσφιγμένου (11ος αιώνας)
19. Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος (ή Ρωσικό) (από το 1169 παραχωρήθηκε στους Ρώσους) και η
20. Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου ή Κασταμονίτου (1086)

1)Για να επισκεφτείτε το Αγιο Ορος πρέπει προηγουμένως να τηλεφωνήσετε τουλάχιστον ένα μήνα πριν στο Γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Τηλ: 2310.252575
2)Το Διαμονητήριο που θα σας εκδοθεί θα το παραλάβετε από το Γραφείο στην Ουρανούπολη το πρωί της ημέρας που θα μπείτε στο Αγιο Ορος και του οποίου η διάρκεια είναι 4 ημέρες.
Αγιο Ορος


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ
3)Εάν θέλετε να παραμείνετε πάνω από 4 ημέρες μπορείτε εδώ να ανανεώσετε τη διάρκεια του Διαμονητηρίου.

4)Η είσοδος στο Αγιο Ορος γίνεται μόνο με πλοίο το πρωί από την Ουρανούπολη για την Δυτική πλευρά της χερσονήσου ή από την Ιερισσό για την Ανατολική πλευρά. Κάθε μοναστήρι διαθέτει προβλήτα-Λιμάνι για να αποβιβαστείτε με το πλοίο.

5)Στο Αγιο Ορος επιτρέπονται τα κινητά τηλέφωνα όπως επίσης και ο ορειβατικός εξοπλισμός. Όλα τα μοναστήρια διαθέτουν καρτοτηλέφωνο, φαρμακείο, ιατρείο.

6)Στο Αγιο Ορος απαγορεύεται η είσοδος των γυναικών και η ενδυμασία των επισκεπτών πρέπει να είναι σεμνή.
7)Απαγορεύεται επίσης το κάπνισμα μέσα στα μοναστήρια όπως επίσης και η είσοδος T.V και ραδιοφώνων.

8)Απαγορεύονται οι φωτογραφίες και οι βιντεοσκοπήσεις μέσα στα μοναστήρια.
Το VIDEO απαγορεύεται παντού στη χερσόνησο του Αγίου Όρους

9)Τα μοναστήρια ανοίγουν τις πύλες τους με την Ανατολή και κλείνουν με τη Δύση του Ηλίου.

10)Οι επισκέπτες - προσκυνητές, διαμένουν σε κελιά κι ενημερώνονται για το πρόγραμμα της Μονής από τα παραδοσιακά ξύλινα σήμαντρα.

11)Η διαμονή σ' ένα μοναστήρι διαρκεί μόνον μία ημέρα. Εάν θέλετε να παραμείνετε περισσότερο χρόνο πρέπει να πάρετε ειδική άδεια από τον Ηγούμενο της Μονής.

12)Απαγορεύεται να προσεγγίζετε το Αγιο Ορος με δικό σας σκάφος. Η είσοδος γίνεται μόνο με τα πλοία της γραμμής από Ουρανούπολη ή Ιερισσός.


ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: